به گزارش یزدفردا به نقل از انلی مای هلث؛ بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت (WHO)، دیابت یک بیماری مزمن است که در اثر تولید ناکافی انسولین توسط لوزالمعده یا استفادهی ناکارآمد بدن از انسولین ایجاد میشود. انسولین هورمونی است که قند خون را تنظیم میکند. افزایش قند خون (هایپرگلایسمی) یکی از نتایج اصلی دیابت است.
اما با وجود اینکه دیابت بهتنهایی بیماری چالشبرانگیزی است، تحقیقات جدید نشان میدهند که برای زنان، این بیماری ممکن است با عوارض قلبی بیشتری همراه باشد. در واقع، کمبود انسولین، سلامت قلب زنان را دو برابر بیشتر از مردان تحت تأثیر قرار میدهد و از همه بدتر، این آسیبها معمولاً «تشخیص داده نمیشوند».
اختلال عروق کرونری میکرو (CMD) در زنان دو برابر بیشتر است
اختلال عملکرد عروق کرونری میکرو (CMD) یک وضعیت قلبی است که در آن رگهای بسیار ریز در قلب دچار مشکل در جریان خون میشوند و میتوانند به قلب آسیب برسانند. پژوهشگران برای بررسی تأثیر جنسیت بر پاسخ بدن به دیابت، از اسکن MRI برای مشاهدهی رگهای کرونری استفاده کردند.
این تحقیق که توسط مرکز تحقیقات زیستپزشکی لستر (NIHR Leicester BRC) انجام شد، با بهرهگیری از پیشرفتهترین روشهای تشخیص قلبی روی افرادی که هیچ علامتی از بیماری قلبی نداشتند صورت گرفت. پس از تحلیل دادهها، پژوهشگران به این نتیجه رسیدند که زنان تقریباً دو برابر بیشتر از مردان دچار CMD میشوند. در میان زنان مبتلا به دیابت نوع ۲، شیوع CMD حدود ۴۶ درصد بود، درحالیکه این رقم در مردان ۲۶ درصد گزارش شد.
پروفسور جری مککان، محقق ارشد این مطالعه و استاد پژوهشی در دانشگاه لستر، گفت:
«ما شاهد علائم اولیهی بیماری قلبی هستیم که در معاینات معمول قابل تشخیص نیستند و به نظر میرسد زنان بیشتر در معرض آن هستند. نکتهی قابلتوجه این است که همهی شرکتکنندگان این مطالعه هیچ علامت ظاهری نداشتند؛ نه درد قفسه سینه، نه تنگی نفس و نه سابقهی بیماری قلبی. این یعنی آسیبها معمولاً پنهان باقی میمانند.»
علائم دیابت (طبق گزارش WHO)
علائم دیابت نوع ۱ و نوع ۲ میتواند شامل موارد زیر باشد:
• احساس تشنگی بیش از حد معمول
• تکرر ادرار
• کاهش وزن بدون تلاش
• وجود کتون در ادرار (در نتیجهی تجزیهی چربی و عضله به دلیل کمبود انسولین)
• احساس ضعف و خستگی
• تغییرات خلقی یا تحریکپذیری
• تاری دید
• زخمهایی که به کندی التیام مییابند
• ابتلا به عفونتهای مکرر، مانند عفونتهای واژینال، پوستی و لثهای
عوامل خطر ابتلا به دیابت نوع ۲
• سن: دیابت نوع ۱ ممکن است در هر سنی رخ دهد اما معمولاً از کودکی یا نوجوانی شروع میشود. در مقابل، دیابت نوع ۲ – که شایعتر است – اغلب در افراد بالای ۴۰ سال بروز میکند. با این حال، موارد ابتلا در کودکان نیز در حال افزایش است.
• ژنتیک: داشتن سابقهی خانوادگی دیابت
• سبک زندگی کمتحرک: نداشتن فعالیت فیزیکی کافی و بیتوجهی به تغذیه
جمعبندی
نتایج این مطالعه پیامدهای مهمی برای راهبردهای پیشگیرانهی آینده دارد. مداخلاتی مانند کنترل فشار خون در مردان و کاهش وزن در زنان میتواند از آسیبهای اولیهی قلبی پیشگیری کند؛ آسیبهایی که در صورت بیتوجهی ممکن است منجر به نارسایی قلبی شوند – مشکلی که بهویژه در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ شایع است.
با این حال، در سطح فردی، هر کسی باید بهطور منظم تحت معاینات قرار گیرد، چراکه هم دیابت و هم اختلال عملکرد عروق کرونری میکرو معمولاً بدون علامت هستند.
هشدار: این مقاله برای اهداف اطلاعرسانی تهیه شده و جایگزین مشاورهی پزشکی تخصصی نیست. در صورت داشتن هرگونه مشکل سلامت، حتماً با پزشک متخصص مشورت کنید.
- نویسنده : یزدفردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
چهارشنبه 16,ژوئیه,2025